top of page
Buscar

Bioingeniería del Paisatge

Foto del escritor: Offset Trail Offset Trail

El passat dia 17 de Juny vam assistir a la jornada sobre Bioingeniería del Paisatge en l'àmbit mediterrani, organitzada per l'Associació Espanyola d'Enginyeria del Paisatge (AEIP) i la Federació Europea de Bioingeniería del Paisatge (EFIB), en col·laboració amb el Centre d'Investigació i Experimentació Forestal (CIEF), la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i el Projecte Life Tecmine.


El dia va començar amb una explicació en les instal·lacions del CIEF sobre un projecte que s'està duent a terme anomenat Xarxa Bioclima, que investiga com diferents estressos biològics (sequera, falta de llum, falta de nutrients, etc) afecten el desenvolupament vegetatiu d'algunes espècies de plantes del mediterrani. A més, ens van ensenyar com utilitzen tecnologia capdavantera, com són les cambres multiespectrals per a fotografiar les plantes i poder detectar els canvis en pigmentació i morfologia de manera molt precisa.



A continuació realitzem una visita al Parc Municipal de Sant Vicent a Llíria, on es va dur a terme recentment la restauració d'un aiguamoll. En el passat, aquest aiguamoll es va intentar sepultar artificialment sota tones de terra però a causa de la quantitat d'aigua que emana del sòl la zona es va convertir en un fanguer, sense gens d'interés ecològic ni recreatiu. Les obres de restauració van consistir a eliminar tot l'excés de terra i condicionar la zona perquè l'aigua formara una xicoteta llacuna, la qual cosa es va aconseguir mitjançant excavacions i construcció de dics de fusta que subjecten alguns punts del sòl. Es va realitzar una tala d'alguns eucaliptus que estaven en risc de caure per acció del vent i es van depositar els troncs en la tolla. A més amb les arrels i branques d'aquests arbres es va construir una xicoteta illa artificial, tot això per a oferir espais de refugi a la fauna allí present.

El resultat d'aquestes actuacions és un espai ric en biodiversitat i d'alt valor paisatgístic i recreatiu.



La següent parada del dia va ser al Parc Natural del Riu Túria per a veure les obres que es van realitzar en diverses seccions del llit sobre restauració de la vegetació nativa. Allí, el nostre guia Daniel ens va explicar que s'havia realitzat una eliminació de la canya comuna, una espècie invasora que dominava les riberes i s'havien col·locat unes lones per a evitar el seu rebrot. Aquesta tècnica, va comentar, és menys eficaç que l'extracció directa de les arrels de la canya però que el cost és considerablement menor.


Llit a dalt parem en diversos punts en els quals s'havien instal·lat dics de contenció en les ribes del llit per a evitar l'erosió hídrica i el successiu eixample del llit fluvial. La construcció dels dics es va realitzar amb troncs a manera d'estacada, de manera similar als instal·lats en l'aiguamoll de Llíria.


Per a concloure la jornada tornem a les instal·lacions del CIEF, on vam fer un recorregut pels diferents laboratoris, magatzems i àrees de treball que allí es troben. L'activitat del centre està orientada 3 àrees de treball:


1. Banc de llavors: inclou la recol·lecció, tractament i magatzematge de les llavors de gran quantitat d'espècies.


2. Viver forestal: germinació de plantes en safates per a utilització en repoblacions forestals.





















3. Investigació forestal: en els laboratoris es duen a terme tasques per a millorar el coneixement sobre els aspectes de llavors i plantes i així optimitzar el procés de germinació i reforestació.




En resum, l'activitat tant de la AEIP com del CIEF, són essencials per a la correcta cura i manteniment dels paratges naturals, uns béns que cada vegada es veuen sotmesos a majors pressions i impactes deguts a l'activitat de l'home. És important no sols protegir espais naturals inalterats, sinó també recuperar aquelles zones que s'han vist degradades, perquè puguen tornar a ser reservoris de biodiversitat i així ajuden a combatre el canvi climàtic i millorar la qualitat de vida de les persones. En Offset Trail treballem per a aconseguir aquests objectius i és, per això, que ens alegra veure el treball capdavanter d'altres agents del sector i estem interessats a col·laborar amb ells el màxim possible pel bé dels nostres boscos i entorn natural.




9 visualizaciones0 comentarios
Publicar: Blog2_Post
bottom of page