Enguany hem assistit per primera vegada a la EcoFira, la Fira Internacional de les Solucions Mediambientals i Transició Ecològica, la qual suposa un punt de trobada en el qual empreses i organismes públics presenten els últims avanços en gestió mediambiental eficient. Amb 18 edicions celebrades, suposa una important cita per als professionals i les empreses del sector, no sols per la seua oferta comercial, sinó també pel seu caràcter de fòrum de debat i coneixement.
La EcoFira se celebra conjuntament amb: Eurobrico, la Fira Internacional del bricolatge, Iberflora, la Fira Internacional de Planta i Flor, Paisatgisme, Tecnologia i Bricojardín, i Efiaqua, Fira de la Digitalització i Descarbonització de l'aigua. La celebració conjunta d'aquests esdeveniments suposa un gran avantatge, ja que són sectors molt interdependents, i reunir proveïdors i experts en un mateix fòrum és de gran interés.
Ací en Offset Trail aprofitem la visita per a parlar amb diversos experts, però ens va resultar d'especial interés fer-ho amb personal de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, i així aprendre com s'està duent a terme la gestió fluvial i mediambiental de la zona.
Durant els 3 dies de duració de l'esdeveniment, en cadascuna de les fires es realitzaven xarrades, conferències i jornades en les quals experts de cada sector exposaven els coneixements dels seus respectius àmbits. Vam tindre l'oportunitat d'assistir a diverses ponències, però ens van semblar especialment interessants les que vam mostrar a continuació:
En el III Congrés Vio de Bioprotección vegetal es van realitzar gran quantitat de ponències i, com és lògic, no vam poder assistir a totes però les que vam veure ens van semblar molt interessants:
Espais verds urbans. Normativa fitosanitària actual i reptes de futur. Ponent: Vicente Dalmau
El control de la processionària del pi a través de la confusió sexual. Ponent: Luis Hiernaux
Tractaments biològics utilitzant drons en àrees verdes i zones forestals. Ponent: Gregorio Becerra
La gestió forestal és una de les eines principals en la lluita contra el canvi climàtic, a través de l'absorció del carboni que realitza la vegetació. La reducció de la quantitat de Gasos d'Efecte d'hivernacle presents en l'atmosfera és crucial per a evitar un augment continuat de la temperatura global, per tant una gestió eficaç i sostenible de la vegetació ha de ser un objectiu prioritari de països, administracions i propietaris privats.
L'altra xarrada va ser l'organitzada per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que consistia de 3 blocs:
Tema 1. Control dels usos de l'aigua: Situació actual. Principals problemes. Nous reptes. Luis Garijo Alonso. Comissari Adjunt María Oliete Marti. Cap de Servei Tècnic Comissaria d'aigües
Tema 2. Control de la qualitat de les aigües. Xarxes de qualitat i control d'abocaments. Marta Mañá Bonfill. Cap d'àrea de qualitat de les aigües.
Tema 3. Gestió de Preses de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Cristina Solá García. Cap d'àrea d'actuacions especials en llit.
En el clima mediterrani, l'aigua és un bé escàs i, a causa del canvi climàtic, cada vegada el serà més, per la qual cosa una gestió responsable, sostenible i eficient de la mateixa és imprescindible per a assegurar un futur de qualitat per a la població.
Com a conclusió, assistir a la EcoFira 2022 ens va resultar de gran interés i esperem poder repetir en edicions futures, ja que a causa de la crisi ambiental que vivim, l'intercanvi d'informació entre experts del sector i la innovació en noves pràctiques i tecnologies són imprescindibles per a fer front a aquest gran repte del segle XXI.